Vina obitelji Španić


Rajnski rizling

Vino je u pravilu izražene zelenkastožute boje mirisa u kojem se osjeti jabuka, grejpfrut, pomalo i med, mineralnost, u modernoj vinskoj terminologiji-slanost. Njemačkog je podrijetla i na Plešivici je odavno našao ponajbolje stanište u kontinentalnoj Hrvatskoj, a krasi ga srednje jako tijelo, srednjih je do viših kiselina, pa mu pokoji gram zaostalog šeaera - kao u slučaju Španićevog rajnskog rizlinga - samo pomaže da održi onaj živahni kiselo-slatko-mineralni naboj. Izvrsno se slaže s ribljim jelima, posebno slatkovodnim poput pastrve, štuke, smuđa, a svinjetina mu je gotovo "genetska" poveznica. Egzotiene kuhinje posebno japanska i kineska te vegetarijanska siguran su odabir iako se ne traže pretjerano začinjena jela.
Kliknite mišem za veću sliku

Graševina

Vrlo pitka i tipična graševina koja je sretan spoj onih moćnih slavonskih i lepršavijih sjeverozapadne Hrvatske, no, sa svim atributima sorte. Graševina svjetlije žute boje s zelenkastim nijansama, a u okusu i mirisu osjeti se jabuka, vinogradarska breskva, ugodne je kiselosti i lagano gorći u grlu što je i osobitost sorte. Gracilne konstitucije, koju podržavaju živahne kiseline, ova graševina vrlo dobro prati jela od bijelog mesa, nareske s gospodarstva Španiaćvih, ali i snažnija, masnija mesna jela.
Kliknite mišem za veću sliku

Silvanac zeleni

Ovo vino Njemačke provenijencije - koje oni nazivaju svojim chardonnayem- slamnatožute boje s zelenkastim odsjajem u pravilu je neutralno i nenametljivo. Kada se ne pretjeruje s prinosom, kao u slučaju Španiaćvih sorta je sposobna dati i jača, alkohonija vina s dominantnim voćno-cvjetno-herbalnim aromama na (zelenu) jabuku, cvijeće, pomalo i med, dinju. Ipak, svježina je glavna osobina silvanca, a tijelo je elegantno, baš kao i finiš. Slaže se s laganijim, mesno-ribljim jelima, tjesteninom, vegetarijanska kuhinja, pizza.
Kliknite mišem za veću sliku

Kerner

Suho je do polusuho vino koje je nastalo u Njemačkoj 1929. godine kao križanac između crne sorte trollinger i rajnskog rizlinga. U Hrvatskoj je pravi specijalitet, a  Plešivica mu nudi izvrsan terroir (spoj tla, klime i ekspozicije) pa se u Španiaćvih dokazao kao ekstrovertirano vino, koje svojom moćnom, super izraženom aromom odmah obara s nogu. Eksplozivno je to, aromatično vino u kojem se isprva miješaju arome jabuke, limete, osjeti se onaj mineralni i lagani muškatni ton, dok ponekad lagani ostatak neprovrelog šećera vinu daje dodatnu dimenziju, zaokruženosti, skladnosti i dorečenosti uz arome na južno voće. Kerner u pravilu nakuplja mnogo šećera, a kiseline to ne prate, pa bi puštanje da vino prevrije do kraja narušilo onaj sklad kiselina, alkohola i ostataka šećera, koji upravo krasi Španićev kerner.
Kliknite mišem za veću sliku